- Snel beschikbaar. Het aanvragen van een krediet bij je bank, duurt vaak maanden. Dit komt door de vele procedures en strenge richtlijnen van de algemene banken. Voor kredieten tot € 1 miljoen geeft de bank vaak helemaal niet thuis. Daarnaast moet je als ondernemer een grote hoeveelheid informatie overhandigen. Bij gespecialiseerde factormaatschappijen gaat dit allemaal veel sneller. De tijd tussen het eerste contact en het kunnen beschikken over het gevraagde krediet, is vaak niet meer dan enkele weken. En als het echt nodig is zelfs korter. Daarnaast vragen factormaatschappijen veel minder informatie op. Het gaat om debiteuren- en crediteurenlijsten en het laatste jaarrapport. Veel meer is niet nodig.
- Flexibel. Een krediet van een factormaatschappij volgt de kredietbehoefte van de onderneming. Als de orderportefeuille toeneemt – en daarmee de debiteurenstand -, dan neemt ook de financiering vanzelf toe. Nemen de activiteiten in het laagseizoen af, dan daalt ook het factorkrediet en daarmee de kosten. Daardoor betaal je nooit meer dan noodzakelijk. Hoewel factormaatschappijen wel een maximaal kredietplafond per cliënt hanteren, is deze bij een groeiend bedrijf zonder veel moeite en binnen een paar dagen te verhogen, zonder dat hiervoor grote hoeveelheden bedrijfsinformatie moeten worden overhandigd.
- Uitbesteden debiteurenbeheer. Het is mogelijk en in sommige gevallen zelfs verplicht het debiteurenbeheer over te dragen aan de factormaatschappij. Zij doen dat professioneel en uit naam van de onderneming. Bij disputen volgt er overleg met de onderneming. In veel gevallen wordt factoring gecombineerd met een kredietverzekering waardoor het risico op non-betaling ook uit de boeken is. Zo wordt vervelend werk uitbesteed, is er meer tijd voor belangrijkere zaken en kun je als ondernemer rustig slapen.
- Flexibele betaalafspraken met afnemers. Doordat de factormaatschappij op dag 1 tot wel 95% van het factuurbedrag inclusief BTW voorschiet en dat tot wel 120 dagen na factuurdatum doet, kan de ondernemer langere betalingsafspraken afspreken met haar afnemers, zonder in liquiditeitsproblemen te komen. Dit is een commercieel voordeel.
- Betaalkortingen bij leveranciers. Wanneer een onderneming start met factoring komt er extra liquiditeit beschikbaar (tot wel 95% van de debiteurenportefeuille). Met deze vrijgekomen middelen kunnen betaalkortingen bedongen worden bij leveranciers. Dit is soms wel 4% van het factuurbedrag. Op deze manier kost factoring geen geld, maar levert het juist geld op!