De Amerikaanse president Donald Trump is een uitgesproken voorstander van een zwakke dollar. Hierdoor verbetert de internationale concurrentiepositie van de binnenlandse industrie. In de aanloop naar de verkiezingen krijgt hij eindelijk zijn zin. Het is echter de vraag in hoeverre dat te danken is aan de plannen van zijn tegenstander. De Democratische kandidaat Joe Biden wil namelijk circa $ 7.000 miljard extra investeren in de Amerikaanse economie. Een groot deel van dat bedrag is bestemd voor klimaatmaatregelen. Daarnaast wil hij veel geld stoppen in het verbeteren van de infrastructuur en in het onderwijsstelsel.
Gezocht: $ 35.000 miljard
De kosten van het plan komen bovenop de gebruikelijke uitgaven van de Amerikaanse overheid. Dit jaar is het begrotingstekort al ruim $ 3.000 miljard. Voor een groot deel is dat natuurlijk het gevolg van de enorme stimuleringsmaatregelen om de economie ondanks Covid-19 aan de gang te houden. Maar de laatste keer dat er een overschot uit de bus kwam, is alweer negentien jaar geleden. Biden wil de hogere uitgaven dekken via belastingmaatregelen. Met name in het topsegment gaat het tarief flink omhoog. Maar zelfs in gunstige scenario’s groeit de staatsschuld tot meer dan $ 35.000 miljard in 2030. Voor de dollar is het te hopen dat buitenlandse investeerders zoals China en Japan vertrouwen houden in de overheidsfinanciën van de Verenigde Staten en staatsobligaties blijven kopen.
Trump vs. Biden
Of Biden zijn plannen kan uitvoeren, hangt natuurlijk voor het overgrote deel af van de verkiezingsuitslag. De afgelopen maanden heeft hij in de meeste peilingen een duidelijke voorsprong genomen op Trump. Uit recente cijfers komt naar voren dat Biden ruim vijftig procent van de kiezers achter zich heeft, tegenover iets minder dan 43 procent voor Trump. Er kan echter nog veel gebeuren. Als er razendsnel een Covid-19-vaccin komt en de Amerikaanse economie opveert, ziet het er voor Trump opeens een stuk beter uit. Heel waarschijnlijk is dat scenario echter niet. De ontwikkeling van een van de meest veelbelovende vaccins heeft vertraging opgelopen. Minstens zo belangrijk is de groeiende politieke onenigheid over het verlengen van Covid-19-uitkeringen. Als die worden stopgezet, zien circa dertig miljoen werkloze Amerikanen hun inkomsten flink dalen.
Even geduld a.u.b.
Het is lang niet zeker dat we op 4 november al weten wie de volgende president wordt. Het aantal Amerikanen dat per post stemt, is door Covid-19 groter dan ooit. Het tellen van deze stemmen kost extra tijd. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de verschillen zo klein zijn, dat een deel van de stemmen herteld moet worden. In 2000 gaf de Democratische kandidaat Al Gore pas na anderhalve maand zijn verlies toe. Tijdens die periode van onzekerheid en in de weken daarna, daalde de dollar bijna met tien procent ten opzichte van de euro. Sommige financiële partijen dekken zich al in voor een herhaling van zetten. Op derivatenmarkten zijn de koersschommelingen voor november- en decembercontracten al groter dan gebruikelijk. De valutawereld kan zijn borst natmaken.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.