Brexit = impact op uw bedrijf
De ontwikkelingen zijn bijna niet meer te volgen, zo snel gaan ze. Maar helaas voor u: u moet ze juist wél volgen. Want een brexit heeft impact op alle bedrijven die actief zijn in de EU. Hoe groot die impact precies is, moet blijken. Dit is afhankelijk van welke (no-)deal er exact komt. Maar wat al wel duidelijk is: u moet voorzorgsmaatregelen nemen, als u dat nog niet gedaan heeft. En al helemaal als u met uw bedrijf (deels) afhankelijk bent van de export naar het Verenigd Koninkrijk.
Dit zijn de gevolgen van de brexit
Voor wie zich afvraagt waarom maatregelen ook al weer noodzakelijk zijn, zetten we nog even puntsgewijs een aantal dramatische gevolgen van de brexit op een rij:
- Devaluatie Britse pond
- Forse daling koopkracht Britten (schatting: 10%)
- Daling van beurskoersen in zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU
- Afname export naar het Verenigd Koninkrijk
- Afname aantal investeringen in het Verenigd Koninkrijk
- Toename aantal faillissementen in het Verenigd Koninkrijk (zoals recentelijk Thomas Cook)
- Toename werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk
- Kans op tekort aan voedsel, brandstof en medicijnen in het Verenigd Koninkrijk (bij een no-deal brexit)
- Meer grenscontroles, douaneprocedures en importtarieven (bij een no-deal brexit)
Deze maatregelen kunt u nemen
Hopelijk bent u nu (nog meer) overtuigd van de noodzaak van voorzorgsmaatregelen. Maar de grote vraag is natuurlijk: wélke maatregelen kunt u allemaal nemen? Wij geven u een aantal voorbeelden:
- Het in kaart brengen van uw valutarisico’s en deze afdekken met een valutaoptie. Voor een kleine (verzekerings)premie bent u dan beschermd tegen een daling van het pond, hoe groot die terugval ook is.
- Het (permanent) monitoren van de kredietwaardigheid en het betalingsgedrag van uw afnemers. Wilt u voorkomen dat u – vanwege non-betalingen en/of faillissementen van uw afnemers in het Verenigd Koninkrijk – vorderingen moet afschrijven, dan is kredietverzekeren van uw afnemers zeker geen overbodige luxe.
- Daarnaast overweegt de EU om twee noodfondsen open te stellen voor bedrijven en overheden die schade oplopen door de Brexit. De goedkeuring op deze fondsen (en de geschatte bedragen) moet nog worden gegeven. Het gaat om:
- Het Europese Solidariteitsfonds; normaliter bedoeld voor landen die getroffen zijn door natuurrampen, straks ook bestemd voor landen die getroffen worden door enorme kosten. Totaalomvang fonds: 600 miljoen euro.
- Het globaliseringsfonds; bedoeld voor werknemers die als gevolg van de brexit hun baan kwijtraken en omgeschoold moeten worden. Totaalomvang fonds: 300 miljoen euro.
Niets missen van het brexit-nieuws?
U merkt het: u kunt voldoende doen om klaar te zijn voor de brexit, maar er zijn ook nog veel open eindjes. Wilt u goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk? Wij informeren u graag! Volg Xolv op LinkedIn of schrijf u en uw collega’s in voor onze nieuwsbrief. Dan bent u altijd op de hoogte en gaat u goed voorbereid de brexit tegemoet!