Inflatie
De wereld blijft continu in beweging door steeds wijzigende omstandigheden. Net toen we dachten de Corona periode achter ons te laten kwamen we in een nieuwe crisis terecht: De oorlog die Rusland ontketende in Oekraïne. Door de sancties die Westerse landen aan Rusland oplegden zijn we in een enorme energiecrisis gekomen. Dat heeft tevens de inflatie fors aangewakkerd en geleid tot enorme prijsverhogingen van voedingsmiddelen en andere producten.
Personeelstekorten
Daarnaast zien we in korte tijd een enorm tekort aan personeel ontstaan. Daardoor stijgen de lonen, maar kunnen relatief veel mensen het hoofd boven water houden. 2022 was voor veel bedrijven een positief jaar. 2023 is zeker niet slecht gestart, maar we zien het aantal bedrijven dat in betalingsproblemen komt en zelf ook failliet gaat, toenemen. Daarnaast zijn er ook andere ontwikkelingen die een effect op onze economie zullen krijgen.
Spanningen tussen China en het Westen
China is al tientallen jaren bezig om langzaam haar wereldwijde invloed uit te breiden. In het tempo waarin dat gaat lijken ze de Verenigde Staten voorbij te streven. Laatstgenoemde zal dat niet zomaar laten gebeuren en waar Trump (America First) is begonnen met het beschermen van de eigen economie, zet Biden dat nu nog veel harder door. De VS probeert het Westen aan haar zijde te houden en daarmee steun te krijgen. Zo proberen ze ASML te verbieden de nieuwste technologische machines aan China te verkopen. Ook gaan zowel de Verenigde Staten als Europa steeds meer industrie terughalen uit lageloonlanden. Door de sterke economische groei van China voor corona is de welvaart gestegen, zijn productiekosten ook in China fors gestegen en verdwijnt er al veel productie naar goedkopere omliggende landen, bijvoorbeeld naar Vietnam. De situatie in Taiwan is ook enorm kritiek. China wil Taiwan weer als Chinees grondgebied zien en de kans op een militair conflict is enorm groot. Door de banden met Rusland aan te halen lijkt China toch een keuze te maken en lijkt de Russische inval in Oekraïne een voorportaal voor China om Taiwan binnen te vallen.
China zal nu ook snel moeten schakelen omdat de vergrijzing daar zo hard gaat dat over een kleine acht jaar door de bevolkingskrimp de economie harde klappen zal krijgen.
Rol van India
De rol van India lijkt beperkt ten opzichte van China, maar dit land heeft enorm veel inwoners én ook economische potentie. Politiek is het land nog niet stabiel en het lijkt ook meer op de hand van Rusland en China.
Midden-Oosten
Het Midden-Oosten is al jarenlang politiek onrustig. Recent zijn de conflicten tussen Israël en de Palestijnen weer flink opgelaaid. Ook Iran laat zich regelmatig gelden en steunt diverse activistische organisaties. Intern probeert men met harde hand de protesten van de bevolking te onderdrukken.
Polarisatie
In veel landen hebben we gezien dat de onderlinge verschillen in politieke opvattingen zo groot zijn dat het tot conflicten leidt. Met Trump zagen we het in de Verenigde Staten en ook bij de nieuwe verkiezingen zullen mogelijk nieuwe conflicten ontstaan. Maar ook in Brazilië, Turkije en sommige Europese landen zien we de polarisatie groeien. Dit brengt politieke instabiliteit met zich mee, wat uiteraard een negatieve invloed op de economie zal hebben.
Risico’s minimaliseren
In een steeds volatielere wereld is het heel verstandig en raadzaam om risico’s in kaart te brengen en deze te minimaliseren tot een acceptabel niveau. Een kredietverzekering inclusief politieke risico indekking kan daarbij helpen.