Door het toestaan van uitgestelde betalingen vormt het midden- en kleinbedrijf in feite de grootste bank van Nederland. Omdat deze bedrijven investeren in machines en voorraden – en zelf ook niet direct betaald worden – is voor hun investeringen een financiering noodzakelijk. Die financiering kan gerealiseerd worden door geld te lenen bij een financier of door de leveranciers iets later te betalen. Het geld verdampt dus niet, maar ligt veilig in de ‘kluis’ van het mkb.
‘Kredietverzekeraars onmisbaar’
Betalen op krediet is dus belangrijk voor de economie. Kredietverzekeraars spelen hierin een grote rol omdat zij het risico op non-betaling en/of faillissement verzekeren. Zij faciliteren op deze manier de uitgestelde betalingen en voorkomen dat leveranciers zelf betrokken raken bij insolventie van haar afnemers. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën noemde de kredietverzekeraars eerder deze maand in het FD zelfs onmisbaar. ‘Zij leveren de smeerolie voor de economie,’ aldus Vijlbrief. ‘Deze sector is relatief onbekend, maar zonder hen komt de economie snerpend tot stilstand.’ Dat wordt onderstreept met cijfers: via hun risicodekkingen maken de verzekeraars leveringen ter waarde van zo’n 200 miljard euro per jaar mogelijk.
Evenwicht
De banken op hun beurt zijn eerder geneigd krediet te verstrekken indien zij als pandhouder op een kredietverzekeringspolis worden opgenomen. Zo houden we elkaar in evenwicht. Maar dat is hoe de situatie is in een ideale wereld. In tijden van een recessie/crisis neemt het aantal faillissementen explosief toe. De roep om dekking vanuit de kredietverzekeraar is dan groot, maar een verzekeraar kan niet alle risico’s alleen dragen. Het enige wat een verzekeraar wil, is slechte risico’s uitsluiten van dekking. Ook banken worden in deze situatie terughoudender. Het gevolg: er wordt gewezen naar de overheid.
Verantwoordelijkheid
De overheid neemt (gelukkig) zijn verantwoordelijkheid door een fors vangnet te creëren voor kredietverzekeraars. De regeling houdt in dat het ministerie van Financiën borg staat voor een belangrijk deel van de kredietverzekeringen en de betalingsrisico’s van mkb’ers overneemt voor heel 2020. Daarmee krijgt het mkb – en in hun spoor de kredietverzekeraars – (eindelijk) de waardering die ze verdienen.
Het laatste coronanieuws vanuit de verzekeraars lezen? Op onze pagina Corona Support vind je alle actuele berichten.